Kynutý bramborový koláč s rebarborou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- brambory 150 gramů (vařené oloupané)
- mléko 1,2 decilitru
- tuk 70 gramů
- vejce 1 kus
- cukr 50 gramů
- droždí 1/2 kostky
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo (na vymazání)
Na náplň:
- mléko 4 decilitry
- rebarbora 250 gramů (stonky)
- jahody 200 gramů (čerstvé)
- vejce 1 kus
- žloutek 2 kusy
- cukr 60 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balíčku
Na drobenku:
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- cukr 60 gramů
Postup přípravy
Mléko lehce nahřejeme a polovinu odlijeme do hrnku. Přisypeme do něj lžičku cukru, přidáme droždí a rozmícháme dohladka. Studené brambory prolisujeme přes síto do mísy, přidáme zbylý cukr, mouku se špetkou soli, rozehřátý tuk, rozmíchané droždí a vejce a podle hustoty postupně přidáváme mléko tak, abychom zpracovali tužší těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát, vyložíme jím máslem vymazanou formu na koláč, lehce ho přimáčkneme ke stěnám a přebytečné okraje odřízneme.
V kovové misce vyšleháme vejce se žloutky do pěny. Přimícháme polovinu mléka, misku postavíme do horké vodní lázně a směs mícháme do zhoustnutí. Přimícháme do ní druhou polovinu mléka s rozmíchaným pudinkovým práškem a cukrem, směs přelijeme do kastrůlku a zahříváme za stálého míchání, dokud nezhoustne. Odstavíme ji z ohně a za občasného promíchání necháme zchladnout.
Rebarboru očistíme, omyjeme a nakrájíme na 2 cm dlouhé špalíčky. Jahody omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. V misce smícháme mouku s cukrem a máslem a promneme prsty na drobenku.
Připravený krém rozetřeme na těsto ve formě, poklademe ho rebarborou, přidáme jahody a posypeme drobenkou. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 165° C asi 30 minut.
Načítám komentáře...