Kynutý koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- mléko 1,9 decilitru
- cukr krupice 60 gramů
- žloutek 1 kus (velký)
- droždí 25 gramů (čerstvé)
- olej 2 lžičky
- citronová kůra 1/2 lžičky
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
- máslo 80 gramů
Na náplň:
- tvaroh měkký 200 gramů
- rybíz červený 120 gramů (nebo bílý)
- meruňky 120 gramů (vypeckované)
- cukr moučkový 50 gramů
- vejce 1 kus
Na drobenku:
- máslo 60 gramů
- cukr krupice 60 gramů
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
Postup přípravy
Rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme, zakryjeme ubrouskem a kvásek necháme v teple asi 15 minut vzejít. V míse utřeme žloutek s cukrem a změklým máslem. Přidáme citronovou kůru, mouku se solí, kvásek a olej. Přiléváme zbylé mléko, zaděláme tužší těsto, propracujeme ho, zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout. Během kynutí těsto znovu propracujeme.
Z vykynutého těsta oddělíme třetinu a zbylé těsto upravíme do oválné formy (například z varného skla) vyložené papírem na pečení. Zbylé těsto rozdělíme na dvě části. Z každé připravíme na pomoučeném válu dlouhý váleček a spleteme je dohromady. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a kolem dokola k nim přitiskneme spletený cop, který bude tvořit okraj koláče.
Tvaroh rozmícháme s vejcem a cukrem, rozetřeme ho na těsto ve formě a v šikmých pruzích na něj nasypeme ovoce. Do rozšlehaného vejce, kterým jsme potřeli těsto, vmícháme mléko a směsí potřeme okraje koláče. Celý ho pak posypeme drobenkou připravenou promnutím uvedených přísad. Koláč necháme v teple ještě 15 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 185 °C a pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.
Recept na kynuté těsto najdete zde.
Načítám komentáře...