Kynutý koláč s hruškami a skořicovou drobenkou
Seznam surovin
- hrušky 6 kusů
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- mléko 120 mililitrů
- cukr krystal 50 gramů
- máslo 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- sůl 1 špetka
- cukr krystal 100 gramů
- máslo 100 gramů
- skořice 1 lžíce (mletá)
Drobenka:
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
Postup přípravy
1. Všechny suroviny na drobenku vsypte do misky, promněte je mezi prsty do požadované konzistence a nechte vychladit. Do další mísy nasypte mouku a uprostřed vytvořte důlek, do kterého nadrobte droždí. Zasypte 2 lžičkami cukru, lžící mouky a přidejte trošku vlažného mléka. V důlku lehce rozmíchejte řidší těstíčko, mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2. Rozpusťte máslo, přilijte do něj mléko a společně se žloutky a zbylým cukrem přidejte do mísy k mouce. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, vytvořte z něj kouli, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Zatímco těsto kyne, rozpulte hrušky, vykrojte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Troubu předehřejte na 180°C, plech vyložte pečicím papírem, vykynuté těsto na něj rozprostřete, poklaďte hruškami a nechte ještě 10 minut dokynout. Před vložením do trouby koláč hojně posypte drobenkou a pečte 10 minut, pak stáhněte teplotu na 160°C a ještě 5 minut dopečte.
Načítám komentáře...