Kynutý koláč s jablky a brusinkami
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- mléko 2 decilitry
- vejce 2 kusy
- cukr 80 gramů
- máslo 70 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
Na náplň:
- jablka 300 gramů
- brusinky 150 gramů (nakládané)
- moučka kokosová 2 lžíce
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
Na drobenku:
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
- moučka kokosová 2 lžíce
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do vlažného se špetkou cukru a mouky a kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vejce, žloutek, špetku soli a vlažné rozpuštěné máslo, přilijeme kvásek a pracujeme hladké těsto, které necháme v teple 30 minut kynout.
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostičky a pokapeme citronovou šťávou. Všechny přísady na drobenku smícháme, promneme prsty a smícháme s jablečnými kostičkami.
Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu dva bochánky, necháme je ještě krátce vykynout a pak každý rozválíme na kulatý plát. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení, pokryjeme vrstvou připravených jablek a ponecháme asi 0,5 cm volné okraje, které potřeme rozšlehaným vejcem.
Na jablečnou náplň rozdělíme lžičkou kopečky kompotovaných brusinek a vše ještě posypeme kokosem.
Koláče vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a zprudka zapečeme 5 minut. Pak teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších asi 15 minut dozlatova.
Načítám komentáře...