Kynutý koláč s povidly a ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- máslo 100 gramů
- žloutek 3 kusy
- cukr 70 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- droždí 30 gramů
- jedlá soda 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
- meduňka 1 snítka (na ozdobu)
Na povidlovou náplň:
- povidla 200 gramů (švestková)
- voda 1 decilitr (vlažná)
- rum hnědý - tuzemský 2 lžíce
Na ovocnou náplň:
- hroznové víno 300 gramů
- hrušky 3 kusy
- jablka 3 kusy
- šťáva limetková 1 decilitr
Na tvarohovou náplň:
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do mísy, smícháme se lžící cukru a vytvoříme kašičku. Mouku smícháme se zbývajícím cukrem, solí a jedlou sodou a přidáme ji spolu se žloutky rozšlehanými ve vlažném mléce do mísy s droždím. Pak do těsta zapracujeme vlažné rozpuštěné máslo, vanilinový cukr a citronovou
kůru, dobře ho propracujeme a rozdělíme na dvě části.
Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě.
Jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na měsíčky. Zalijeme je limetkovou šťávou, kterou po chvilce slijeme a namočíme do ní rozinky. Měkký tvaroh rozmícháme s vejcem a cukrem a vmícháme do něj namočené rozinky. Povidla rozmícháme s vodou a rumem.
Vykynuté bochánky rozválíme na dvě placky a každou přeneseme na jeden plech vyložený papírem na pečení. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celý povrch potřeme nejprve povidlovou náplní. Tu pak obložíme rozpůlenými kuličkami vína a jablky a hruškami a střed každého koláče ještě pokryjeme tvarohovou náplní.
Koláče vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 220 °C, pak teplotu snížíme na 200 °C a koláče
pečeme dalších asi 20 minut.
Ještě horké koláče posypeme moučkovým cukrem a po vychladnutí je ozdobíme meduňkou.
Recept na kynuté těsto najdete zde.
Načítám komentáře...