KYNUTÝ KOLÁČ S TVAROHEM A BORŮVKAMI
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- cukr krystal 60 gramů
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- máslo 110 gramů (rozpuštěné)
- žloutek 2 kusy (+ 1 kus na potření)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl 1 špetka
Náplň:
- borůvky 800 gramů
- tvaroh 500 gramů
- cukr krystal 100 gramů
- vejce 1 kus
Drobenka:
Postup přípravy
1. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru a rozetřete do tekuté konzistence. Přidejte lžíci mouky, promíchejte, přilijte polovinu vlažného mléka a posypte špetkou mouky. Misku zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Zatímco kvásek odpočívá, prosejte do větší mísy obě mouky, smíchejte se špetkou soli, cukrem a citronovou kůrou.
2. Vzešlý kvásek společně se zbytkem mléka, rozpuštěným máslem a žloutky zamíchejte a přilijte k sypkým surovinám. Vypracujte v míse lesklé a hebké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Vytvarujte z něj kouli, poprašte moukou a přikryté v míse ho nechte 45 minut zdvojnásobit objem.
3. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte drobenku smícháním všech surovin. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý na lehce pomoučené pracovní desce vyválejte na tloušťku 1 cm a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
4. V misce smíchejte tvaroh s cukrem a vejcem a koláče jím potřete. Nechte volný asi 1,5 cm široký okraj, ten potřete žloutkem rozmíchaným s troškou vody. Na tvaroh nasypte borůvky, posypte cukrem a nakonec na ně rovnoměrně rozprostřete drobenku. Vložte do trouby a pečte 25 minut nebo dokud nejsou okraje koláče zlaté. Ihned po vytažení z trouby koláč pokropte směsí másla a rumu a nechte vychladnout.
Poznámka k receptu
Koláč je inspirovaný letními knedlíky, kterým se někdy říká blbouni. Kynuté těsto, tvaroh, borůvky – tahle kombinace nikdy nezklame
4 KOLÁČE PRŮMĚR 20 CM
Načítám komentáře...