Kynutý koláč s tvarohem a rebarborou
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 50 gramů
- cukr krystal 50 gramů
- mléko 125 mililitrů
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- máslo (na vymazání formy)
Náplň:
- tvaroh 500 gramů (měkký)
- cukr moučkový 40 gramů
- rebarbora 10 větviček (řapíků)
- vejce 1 kus (na potření)
Drobenka:
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- cukr moučkový 160 gramů
- máslo 160 gramů
Postup přípravy
1. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Vzešlý kvásek přidejte do mísy k ostatním surovinám a vypracujte hladké těsto. Rozdělte je na dva bochánky a každý dejte kynout do kulaté, máslem vymazané koláčové formy (nebo celou dávku na jeden plech). Nechte alespoň hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
2. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte ji do hrnce, zalijte vodou, přidejte dvě lžíce cukru a přiveďte k varu. Nechte 2 - 3 minuty povařit, aby změkla, ale nerozvařila se. Sceďte a nechte zchladnout. Tvaroh oslaďte cukrem a rozmíchejte dohladka. Z mouky, másla a cukru připravte drobenku.
3. Vykynuté těsto ve formách rozválejte, potřete tvarohem a posypte kousky rebarbory. Okraje koláče potřete rozšlehaným vajíčkem a celý koláč posypte drobenkou. Pečte při 175 °C 35 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
- Klasický kynutý koláč podle dědečkova receptu, to je sázka na jistotu.
- Ingredience na 1 plech nebo 2 koláčové formy.
Načítám komentáře...