Kytička plná štěstíčka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- máslo 100 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- cukr 80 gramů
- cukr vanilkový 2 balíčky
- žloutek 2 kusy
- vejce 1 kus
- droždí 30 gramů
- rum (trochu)
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- žloutek 2 kusy (na potření)
- mléko (trochu, na potření)
Na náplň:
- povidla (švestková a jablečná)
- zavařenina jahodová
- zavařenina meruňková
- nádivka (ořechová, tvarohová a maková)
Na dozdobení:
- drobenka
- mandle
- ořechy (vlašské a lískové)
- citronová kůra kandovaná
Postup přípravy
Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme oba druhy cukru, vejce, žloutky, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli a citronové kůry, rum a kvásek a vypracujeme hladké pružné a nelepivé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto jednou promícháme a opět necháme nakynout.
Těsto rozdělíme na malé dílky a na pomoučeném válu z nich vytvarujeme kuličky. Na vymazaném plechu sestavíme vždy ze 7 kuliček tvar kytičky tak, aby se kuličky vzájemně nedotýkaly a zůstaly mezi nimi malé mezery, a necháme je znovu vykynout (asi 15 minut).
Pak pomoučeným dnem skleničky vytlačíme do kuliček důlky, vršky koláčků potřeme žloutky rozšlehanými s mlékem, každý naplníme jinou náplní a dozdobíme podle vlastní chuti. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme dozlatova (trvá to asi 30 minut).
Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.
Recept na ořechovou nádivku najdete zde.
Recept na makovou nádivku najdete zde.
Načítám komentáře...