LAHODNÁ HRUŠKOVÁ BRIOŠKA
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 165 gramů (studené)
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 30 gramů
- droždí 10 gramů (čerstvé)
- žloutek (na potření)
- sůl 1 lžička
Náplň:
- hrušky 3 kusy
- máslo 1 lžíce
- šťáva citronová 1/2 kusu
- cukr krupice 20 gramů
- borůvky 1 hrst
- cukr moučkový (na posypání)
DROBENKA:
- máslo 50 gramů
- cukr krupice 70 gramů
- kokos 30 gramů (strouhaný)
- mouka pšeničná hladká 70 gramů
- sůl
Postup přípravy
1. Do mísy dejte mouku, sůl, cukr, droždí a dlouho a důkladně míchejte, aby se suroviny spojily. Do směsi zapracujte vejce, nakonec přidejte máslo a vypracujte vláčné těsto. Nejprve bude hmota nepoddajná a máslo se bude zapracování vzpouzet, ale nakonec se poddá. Těsto nechte v teple kynout asi 1 hodinu a pak ho uložte na 2 hodiny do lednice.
2. Připravte náplň: hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte máslo a přidejte cukr, citronovou šťávu a hrušky, promíchejte a asi 5 minut duste. Suroviny na drobenku promíchejte. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na 6mm silnou placku a přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem nebo ji rozdělte do menších vymazaných formiček. Těsto potřete žloutkem a rovnoměrně na ně rozdělte borůvky a hrušky. Posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 20 minut nebo dokud brioška nezezlátne.
Načítám komentáře...