Likérové koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- tuk 80 gramů (rostlinný)
- mléko 2 decilitry
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- droždí 25 gramů
- koňak (40%) (ňa dochucení)
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na tvarohovou náplň:
- tvaroh měkký 250 gramů ((tučný nebo polotučný))
- cukr krupice 100 gramů
- žloutek 1 kus
Postup přípravy
V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžičku cukru a lžíci mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s vanilinovým a zbylým moučkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko, přidáme změklý rostlinný tuk, žloutek, vejce a trochu koňaku a vypracujeme jemné hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě. Pak těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Do misky vložíme měkký tvaroh, přidáme žloutek a krupicový cukr a metličkou rozšleháme na hladký krém. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát, který nakrájíme na stejně velké čtverečky. Tvarohovou náplň naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme ji do středu čtverečků. Okraje čtverečků potřeme rozšlehanými vejci, protilehlé rohy spojíme nad náplní k sobě, dobře je přitiskneme a vzniklé čtverečky také potřeme na povrchu vejci.
Čtverečky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova. Pak je necháme vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Trochu koňaku můžete přidat i do tvarohové náplně. Ovšem jen do koláčků určených pro dospělé.
Načítám komentáře...