Linecké koláčky s čerstvými třešněmi
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- třešně 200 gramů
- máslo 160 gramů
- cukr 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- šťáva citronová 1 lžička
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na krém:
- máslo 200 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- mléko 7,5 decilitru
- mouka pšeničná hrubá 3 lžíce
- pudinkový prášek vanilkový 1 balení
Postup přípravy
Nejdříve připravíme těsto. Na vál prosejeme mouku, rozkrájíme do ní změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a citronovou šťávu a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odležet asi 3 hodiny.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj větší kolečka, kterými vyložíme kulaté formičky na koláčky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 175 °C, zvolna upečeme dozlatova (asi 15 - 20 minut) a necháme vychladnut.
Mezitím připravíme krém. Mléko rozmícháme s pudinkovým práškem a hrubou moukou a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a po lžičkách do něj vmícháme vychladlou kaši, až vznikne hladký krém.
Upečené vychladlé korpusy z lineckého těsta opatrně vyklopíme z formiček, rovnoměrně na ně rozetřeme připravený krém a koláčky poklademe čerstvými třešněmi. Před podáváním koláčky poprášíme moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...