Litý koláč s mraženým ovocem pod sněhovou čepicí
Seznam surovin
- jogurt bílý 1 kelímek (selský - 500 g)
- mouka pšeničná polohrubá 1 kelímek (500 g)
- cukr krupice 1 kelímek
- ovoce 400 gramů (mražené)
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 120 gramů
- máslo 80 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- piškoty 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku se solí. Žloutky utřeme s dvěma třetinami krupicového cukru a kypřicím práškem do pěny. Jeden bílek vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, přimícháme zbylý cukr a vyšleháme dotuha.
Máslo rozpustíme a vešleháme do žloutkové pěny, přidáme jogurt, mouku a vmícháme sníh. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení, vrch posypeme rozmraženým a odkapaným ovocem a na ně nasypeme rozdrcené piškoty. Pečeme při 170 °C 40 minut.
Zbylé bílky ušleháme se špetkou soli do sněhu a po lžících do něj vešleháme cukr. Sníh rozetřeme na vrch koláče a krátce zapečeme v troubě na horní pečení při teplotě 220 °C. Koláč ozdobíme lístky máty nebo meduňky.
Poznámka k receptu
Koláč můžete připravit i z kompotovaných broskví nebo meruněk.
Načítám komentáře...