Makový koláč s jablky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- vejce 2 kusy
- máslo 125 gramů
- cukr krupice 150 gramů
- mléko 8 lžic
- sůl
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- mák 80 gramů (mletý)
- skořice 1 lžíce (mletá)
- rum 2 lžíce
Na náplň:
- šťáva pomerančová 50 mililitrů
- cukr krupice 1 lžíce
- med 1 lžíce
- jablka 5 kusů
- šťáva citronová 1 lžíce
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, 100 g cukru, mléko a špetku soli a vše promícháme.
Dvě třetiny těsta nalejeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 23 cm). Do zbývajícího těsta vmícháme mák, zbývající cukr, skořici a rum a rozetřeme ho na světlé těsto.
Na koláč rozložíme půlky jablek, potřeme je svařeným sirupem a pečeme při 170 °C asi 45 minut. Ke konci pečení jablka ještě několikrát potřeme zbývajícím sirupem.
Náplň:
V kastrůlku svaříme pomerančovou šťávu s cukrem a medem na hustý sirup. Jablka oloupeme, překrojíme na poloviny, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou a opět složíme do tvaru jablečných půlek.
Načítám komentáře...