Makový koláč s višňovým kompotem
Seznam surovin
Těsto:
- mouka špaldová 250 gramů (celozrnná)
- voda 150 mililitrů (vlažná)
- droždí sušené 2 lžičky
- šťáva 1 lžička (sušená třtinová)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Náplň:
- mák 150 gramů (celý)
- skořice 1 lžička (mletá)
- citronová kůra (z 1 biocitronu)
- rozinky 80 gramů (nebo datle)
- mléko sójové 150 mililitrů
Postup přípravy
1. Mouku nasypte do větší mísy. Do vlažné vody přidejte droždí a sušenou třtinovou šťávu, promíchejte a nechte 5 minut vzejít. Kvásek pak nalijte k mouce, přidejte olej, sůl a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 25 minut.
2. Mák umelte a nasypte do misky, přidejte skořici a citronovou kůru. Rozinky nasypejte do nádoby vhodné na mixování. Zalijte je horkým sójovým mlékem, přidejte rum a rozmixujte dohladka. směs smíchejte s mákem a nechte nabobtnat.
3. Vykynuté těsto znovu prohněťte a pak roztáhněte na plech vyložený pečicím papírem. okraje by měly být zvýšené. Při tvarování na plechu ho zlehka polijte olejem, půjde to lépe. Těsto vyběhne, takže ho můžete roztáhnout dotenka. Na těsto rozetřete makovou náplň, posypte ji vypeckovanými višněmi a jemně je do náplně vtlačte. Pečte v troubě předehřáté na 165°C asi 20–25 minut. Pět minut před koncem posypte nasekanými mandlemi. Nechte koláč zchladnout a podávejte.
Poznámka k receptu
Tenhle koláč je výsledkem Petrovy improvizace, v níž propojil svou lásku k máku a višně od babičky. Je vyrobený z celozrnné mouky a obsahuje minimum cukru.
Plech o velikosti 25x30 CM
Načítám komentáře...