Mandlové koláčky
Seznam surovin
- droždí 1 kostka
- mléko 70 mililitrů (vlažné)
- cukr 2 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 lžička
- vejce 1 kus
- mandle 100 gramů (jemně mleté, do náplně)
- strouhanka 1 hrst
- mléko 100 mililitrů (nebo smetana)
- cukr vanilkový 1 lžička
- cukr moučkový 40 gramů
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- mandlové lupínky 4 lžíce (na posypání)
- vejce 1 kus (na potření)
Postup přípravy
Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky, mléko, rozmíchejte a nechte na teplém místě vzejít.
Mouku prosijte, přidejte sůl, kůru, vejce, vzešlé droždí a vypracujte vláčné středně tuhé těsto. Rozdělte ho na 20 dílů, utvořte z nich kuličky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem dál od
sebe. Zakryjte utěrkou a nechte nakynout.
Mezitím umelte mandle, smíchejte je s jemně umletou a prosetou strouhankou, moučkovým a vanilkovým cukrem a skořicí. Zalijte mlékem a umíchejte kašovitou nádivku.
Do nakynutých koláčků vmáčkněte závažím nebo plochým dnem skleničky důlky. Rozdělte do nich nádivku, potřete je celé rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky, vložte do předehřáté
trouby a zvolna pečte cca 20 - 30 minut.
Načítám komentáře...