Mandlovo-pistáciový koláč s třešněmi
Seznam surovin
Na těsto:
- žloutek 1 kus
- cukr moučkový 2 lžičky
- máslo 375 gramů
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- sůl 1 špetka
- mléko 100 mililitrů
Na drobenku:
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- mandle 50 gramů (mleté )
- cukr moučkový 50 gramů
- kardamom 1 špetka (mletý )
Na krém:
- mandle 125 gramů (mleté)
- pistácie 25 gramů (mleté)
- máslo 125 gramů
- cukr moučkový 125 gramů
- vejce 2 kusy
Postup přípravy
Večer před pečením dejte do skleněné misky macerovat třešně s cukrem.
Další den hodinu před použitím třešně vyndejte a nechte okapat.
Z másla, mletých mandlí a pistáci, cukru a vajec ušlehejte hladký krém. Přendejte ho do mělké mísy, zakryjte fólií a uložte do chladu.
Umíchejte drobenku a také ji uložte do chladu.
Mouku prosejte na vál, smíchejte se solí a utvořte důlek. Do něj vložte žloutek, poklaďte mouku na vločky nastrouhaným máslem a posypte cukrem. Kulatým nožem zpracovávejte a přidávejte po troškách mléko. Rukama zpracujte hladké těsto. Uložte ho zabalené do fólie do chladu na 30 minut.
Do vymazané koláčové formy rozetřete těsto, potřete ho tenkou vrstvou krému, poklaďte třešněmi a opět potřete krémem. Koláč vložte do předehřáté trouby a při 180°C pečte 10 minut. Vyndejte z trouby a posypte povrch drobenkou.
Vložte formu zpět do trouby a pečte dalších 20-30 minut.
Načítám komentáře...