Mandlový koláč s hruškami I
Seznam surovin
- hrušky 3 kusy
- mandle 75 gramů (jemně mleté)
- mouka pšeničná hladká 75 gramů
- máslo 150 gramů (změklé + na vymazání formy)
- cukr krupice 100 gramů (+ 1 lžíce)
- vejce 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- citron 1 kus
- mandle 35 gramů (plátky)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte šťávou z půlky citronu. Máslo vyšlehejte s cukrem, po jednom přidejte vejce a zlehka prošlehejte. V druhé misce smíchejte prosátou mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a sůl. Suché suroviny přidejte k „mokrým“ a promíchejte. Nakonec přidejte šťávu z druhé půlky citronu.
2. Pečicí formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Na dno rovnoměrně rozprostřete těsto, na ně vyskládejte plátky hrušek. Posypte plátky mandlí a 1 lžící cukru.
3. Pečte 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Nechte asi 10 minut vychladnout a podávejte.
Poznámka k receptu
- Krásně vláčný a nadýchaný koláč je ideální na odpolední posezení u čaje. Výborně chutná ještě vlažný, doplnit jej můžete kopečkem crème fraîche nebo vanilkové zmrzliny.
- Ingredience na formu asi 30 x 20 centimetrů.
Načítám komentáře...