Máslové sušenky pro koledníky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 240 gramů
- máslo 125 gramů (změklé)
- cukr krystal 125 gramů
- vejce 1 kus
- kakao 2 lžíce (holandské)
Bílková poleva:
- bílek 1 kus
- cukr moučkový 240 gramů
Postup přípravy
1. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlého krému. Přidejte vejce a důkladně zapracujte. V jiné míse prosejte mouku se solí a kakaem, promíchejte a po částech přidá- vejte k máslové směsi. Rychle, ale důkladně prohněťte a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte na 2 hodiny odpočinout v lednici.
2. Pracovní desku poprašte moukou a těsto vyválejte na asi 3 mm vysoký plát. Vykrajujte tvary, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a uložte je na 30 minut do lednice. Chlazení zaručí, že se sušenky v troubě neroztečou a těsto si podrží tvar. Zatímco se sušenky chladí, předehřejte troubu na 180 °C. Sušenky dejte do trouby rovnou z lednice a pečte 8–12 minut, záleží na velikosti tvarů.
3. Připravte bílkovou polevu. V misce vidličkou našlehejte bílek a po částech přidávejte prosátý moučkový cukr. Polevu nejlépe umícháte lžící. Dejte pozor, aby nebyla moc tekutá, špatně by se s ní zdobilo a dlouho by tuhla. Přendejte ji do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihněte roh a sušenky ozdobte, jak vám velí fantazie a výtvarný talent. Po zaschnutí polevy sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Načítám komentáře...