Medový koláč s ořechovou polevou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 110 gramů
- cukr 50 gramů
- voda 2,5 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- ořechy vlašské 250 gramů
- med 200 gramů
- vejce 4 kusy
- cukr krystal 60 gramů
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
Na polevu:
- ořechy vlašské 150 gramů (půlky)
- cukr třtinový 100 gramů
- máslo 45 gramů
- med 3,5 lžíce
Postup přípravy
Z mouky, nasekaného másla, cukru a vody rychle vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím vymazanou kulatou formu (nebo několik menších forem). Vložíme ji do trouby vyhřáté na 180 °C a těsto upečeme doběla (spíše ho jen několik minut předpečeme).
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme med, máslo a nasekané ořechy, dobře promícháme a náplň rozetřeme na předpečené těsto ve formě. Koláč vrátíme do trouby, stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
Mezitím připravíme polevu. Za stálého míchání zahřejeme med, cukr a máslo, až se cukr zcela rozpustí. Vmícháme půlky ořechů, polevu rozetřeme na upečený koláč a dopečeme ještě 10 – 15 minut, dokud povrch nezačne hnědnout. Hotový koláč po vychladnutí nakrájíme ostrým, nejlépe zubatým nožem.
Načítám komentáře...