MEDOVÝ KOLÁČ S ŠALVĚJÍ
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- mouka kukuřičná 40 gramů (hladká)
- šalvěj 1 hrst (čerstvá)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- vejce 2 kusy
- med 120 mililitrů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/4 lžičky
- muškátový oříšek 1 špetka
- skořice 1/2 lžičky (mletá + na posypání)
- máslo (na vymazání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. V míse našlehejte vejce, přidejte med, mléko, olej a citronovou kůru. V další nádobě smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu, sůl, muškátový oříšek, skořici, nasekanou šalvěj a postupně sypkou směs zašlehejte do tekuté, získáte tak poměrně řídké těsto.
2. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vlijte do ní těsto, párkrát s ní udeřte o pracovní desku, abyste vyhnali vzduch, a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 35–45 minut. Pak do těsta zapíchněte špejli – vytáhnete-li ji čistou, bez drobečků, máte hotovo.
3. Hotový koláč nechte zchladnout, pak ho seřízněte, abyste srovnali vršek a odkryli nadýchané těsto. Ze seříznuté části vykrájejte hvězdičky a posypte je moučkovým cukrem, Vyskládejte je na koláč, lehce posypte skořicí a podávejte.
Poznámka k receptu
Tenhle koláč je neuvěřitelně vláčný, tak akorát sladký, s příjemnými tóny karamelu. Chuť šalvěje se do něj velmi dobře hodí a dokazuje, že bylinky vytvářejí s dezerty skvělou harmonii.
FORMA O PRŮMĚRU 20 CM
Načítám komentáře...