Medový koláč s višňovým džemem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 50 gramů
- med 150 gramů
- cukr krupice 80 gramů
- kakao 1 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- jedlá soda 2 lžičky
- zázvor 1/2 lžičky
- třešně kandované 100 gramů
- mandle 100 gramů (loupané)
- vejce 1 kus
- likér Griotka 3 lžíce
- džem višňový (na potření)
- čokoláda (nastrouhaná, na posypání)
Postup přípravy
Med odvažte do rendlíku, přidejte máslo a cukr a při mírné teplotě míchejte, dokud se vše nespojí a cukr nerozpustí. Potom směs odstavte.
Mouku prosejte a promíchejte s kakaem, kořením a sodou. Mandle a třešně pokrájejte na malé kousky a přimíchejte je do sypké směsi. Do vychladlé medové hmoty vmíchejte vejce, sypkou směs a griotku a vypracujte hladké těsto. Rozetřete ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem (vrstva těsta by měla být vysoká asi 3 cm).
Formu s těstem vložte do chladu odpočinout (nejlépe přes noc). Potom ho vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.
Čokoládu nahrubo nastrouhejte nebo z ní vytvořte hoblinky. Koláč nechte trochu vychladnout, vyjměte z formy, potřete ještě teplý rozmíchaným višňovým džemem a ozdobte čokoládou.
Načítám komentáře...