Meruňkové koláčky s pomerančovým džemem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 250 gramů
- vejce 2 kusy
- droždí 40 gramů
- mléko 1 decilitr
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- meruňky 5 kusů
- džem pomerančový
Na náplň:
- tvaroh měkký 300 gramů (tučný)
- cukr moučkový 100 gramů
- vejce 1 kus
- smetana 3 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme s cukrem, smetanou a žloutkem na hladký krém, do kterého zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílku.
Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme ve vlažném mléce a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, vejce a špetku soli, přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto (podle potřeby případně ještě přilijeme trochu mléka).
Připravené těsto ihned rozválíme na pomoučeném válu na plát a formičkou z něj vykrojíme kulaté koláčky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, do středu každého uděláme důlek, naplníme ho připravenou tvarohovou náplní a do jejího středu položíme malý kousek meruňky.
Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme je dorůžova. Ještě teplé upečené koláčky přelijeme ohřátým horkým pomerančovým džemem a necháme prochladnout.
Načítám komentáře...