Meruňkové kopretiny
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- cukr 80 gramů
- Hera 80 gramů
- vejce 1 kus
- droždí 2 lžičky (sušené)
- sůl
- meruňky 1 konzerva
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na drobenku:
- mouka pšeničná hrubá 4 lžíce
- cukr 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s cukrem, solí a sušeným droždím. Přidáme na kousky nakrájenou změklou heru, přilijeme vejce rozkvedlané ve vlažném mléce a vše dobře propracujeme, až vznikne hladké těsto, které necháme v teple zakryté utěrkou asi 40 minut kynout.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm, tvořítkem z něj vykrájíme kytičky a v polovině z nich ještě vykrojíme kulatou formičkou střed. Přísady na drobenku smícháme a promneme prsty.
Na plnou kytičku dáme vždy lžičku drobenky, zakryjeme polovinou meruňky řezem dolů a překryjeme ji kytičkou s vykrojeným středem. Koláčky rozložíme na plech s papírem na pečení, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a koláčky upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě horké je posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Zbytky vykrájeného těsta vytvarujte do malých kouliček o váze 20 g a upečte je společně s kopretinami. Po upečení je naplníte pomocí cukrářské jehly nebo cukrářským sáčkem s úzkou trubičkou prošlehanou marmeládou a rázem získáte chutné falešné kobližky.
Načítám komentáře...