Meruňkový koláč s drobenkou
Seznam surovin
- meruňky 300 gramů
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
- cukr 1 hrnek
- mléko 1 hrnek
- olej 1 hrnek
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- tuk (na vymazání plechu)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
- cukr 3/4 hrnku
- máslo 1/2 kostky (asi 125g)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, cukr, mléko, olej a vejce a dobře promícháme, až vznikne hladké kašovité těsto. Nalijeme ho do hlubšího vymazaného a vysypaného plechu a rovnoměrně rozetřeme.
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Rozložíme je rovnoměrně a v dostatečné vzdálenosti od sebe na těsto na plechu tak, aby byly řeznou stranou dolů.
V misce smícháme polohrubou mouku s cukrem a nakrájeným máslem a prsty zpracujeme drobenku. Hustě jí posypeme povrch koláče, vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 – 40 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Zkuste přidat do drobenky trochu pudinkového prášku s vanilkovou příchutí nebo špetku mleté skořice, bude ještě chutnější. Některé předpisy doporučují vpracovat do drobenky i jeden syrový žloutek.
Když do drobenky přidáte malou hrst jemně nasekaných vlašských nebo lískových ořechů, bude koláč ještě navíc hezky křupavý.
Nemáte-li kromě kuchyňské váhy ani troubu (například na chalupě), upečte koláč v remosce. Protože ale těsto obsahuje kypřicí prášek a při pečení trochu vyběhne, mělo by v syrovém stavu dosahovat jen do výše jedné třetiny remoskové mísy. Z uvedeného množství tedy upečete v klasické remosce dvě várky.
Koláč bude výborný (a také méně obvyklý), když místo meruněk použijtete čerstvé pevnější broskve.
Načítám komentáře...