Mince pie
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 130 gramů
- žloutek 1 kus
- smetana na šlehání 1 lžíce (33%, vychlazená)
- brandy 1 lžíce (nebo koňak)
Na náplň:
- jablka 100 gramů (nahrubo nastrouhaná)
- pomerančová kůra kandovaná 50 gramů (lze ji nahradit sušeným ovocem)
- rozinky 150 gramů (sultánky)
- brusinky 50 gramů (sušené)
- ovoce lesní 100 gramů (mražené)
- banány 1 kus
- citronová kůra (nastrouhaná, z 1 bio citronu)
- cukr třtinový 100 gramů
- máslo 1 lžíce
- brandy 2 lžíce (nebo koňak)
- mandle 50 gramů (loupané, nasekané)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Na vál nasypeme mouku, přidáme nakrájené máslo, žloutek, smetanu a alkohol.Rychle zpracujeme hladké pevné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladničce asi hodinu odležet.
Mezitím připravíme náplň. Nastrouhané jablko a citronovou kůru vložíme do kastrůlku a podusíme asi 5 minut (podle potřeby jablko podlijeme trochou vody). Přidáme mražené ovoce a oloupaný rozmačkaný banán, vše podusíme ještě 5 minut a odstavíme z ohně. Do náplně přidáme nasekanou kandovanou kůru, propláchnuté překrájené rozinky a brusinky, cukr, máslo, alkohol a mandle a vše promícháme.
Odleželé těsto rozdělíme na dvě nestejné části. Z větší části utvoříme kuličky. Zbylou menší část těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj různé tvary o stejném průměru, jako je průměr horní části košíčků (hvězdičky, stromečky, různá zvířátka...).
Kuličky vložíme do formiček na košíčky a přimáčkneme ke dnu a okrajům tak, aby byly okraje stejně vysoké. Do košíčků s těstem rozdělíme náplň tak, aby sahala kousek pod okraj těsta. Na náplň položíme vykrojené tvary. Košíčky naskládáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Upečené cukroví po vychladnutí vyjmeme z košíčků a poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Mince pie můžete upéct i jako klasický koláč v nízké kulaté koláčové formě a na povrchu ho ozdobit třeba hvězdičkami v různých velikostech.
Načítám komentáře...