Mirotické koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- máslo 250 gramů
- droždí 1 kostka
- vejce 1 kus
- mléko 8 lžic
- cukr 2 lžíce
- švestková povidla 1 sklenice (nebo hrušková, nebo jablečný džem)
- mouka (na vál)
- žloutek 1 kus (na potření)
- tuk (na vymazání plechu)
- cukr moučkový (na posypání)
- cukr vanilkový (na posypání)
Postup přípravy
Z droždí, cukru a vlažného mléka umíchejte a nechte vzejít kvásek.
Vmíchejte ho do proseté mouky, přidejte rozehřáté vlažné máslo a vejce. Vypracujte vláčné těsto a nechte vykynout. Vyválejte z něj plát asi 2 cm vysoký a vykrájejte kolečka. Přendejte je na vymazaný plech a nechte 10 minut nakynout. Pomoučenou obrácenou malou skleničkou vmáčkněte do každého kousku důlek a naplňte povidly nebo džemem. Okraje koláčků potřete rozkvedlaným žloutkem a plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C.
Koláčky upečte dozlatova, nechte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Načítám komentáře...