Moravské koláče
Seznam surovin
- mouka bezlepková 400 gramů
- droždí 1 balení (sušené)
- cukr 30 gramů
- sůl 1 špetka
- mléko 200 mililitrů
- máslo 70 gramů (rozehřáté)
- olej 2 lžíce
- citronová kůra 1 lžička
- bílek 1 kus
Na náplň:
- povidla 1 balení (švestková)
- rum 1 lžíce
- tvaroh měkký 500 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr 3 lžíce
- vanilka 1 kus (lusk)
- citronová kůra 1 lžička
Na drobenku:
- máslo 50 gramů
- cukr krupice 2 lžíce
- mouka bezlepková 2 lžíce
Postup přípravy
Do mísy prosejte mouku, vmíchejte droždí, cukr, citonovou kůru a sůl.
V kastrůlku rozehřejte máslo, horké odstavte, zalijte mlékem, olejem a vlažné nalijte k mouce. Vypracujte vláčné těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout.
Tvaroh utřete se žloutky, cukrem, vanilkou, citronovou kůrou. Povidla rozmíchejte s rumem. Z másla, cukru a mouky udělejte drobenku.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 nebo 4 díly, na plech vyložený pečicím papírem z nich vytvořte kola a okraje potřete bílkem. Střídavě je pokryjte náplněmi, posypte drobenkou a vložte do předem vyhřáté trouby. Při 170 °C koláče upečte dozlatova (20-30 minut).
Načítám komentáře...