Mřížkové koláčky s rybízovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- máslo 240 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru
- droždí 80 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo (na potření)
Na náplň:
- rybíz červený 200 gramů
- zavařenina rybízová 1 sklenice (nebo více, podle velikosti sklenice)
- piškotové drobečky (na zahuštění)
Postup přípravy
Polohrubou mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme ho troškou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Mísu necháme stát na teplém místě, až vzejde kvásek (asi 15 – 20 minut). Pak přidáme žloutky, zbylý cukr, změklé máslo a špetku soli, přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rychle propracujeme a rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm. Vykrojíme z něj obrácenou stranou formiček na košíčky kolečka a vyložíme jimi vymazané formičky na košíčky (nebo těsto nerozvalujeme, ale rozdělíme na kousky a vmáčkneme je přímo do formiček).
Zavařeninu rozmícháme s částí rybízu, podle potřeby směs zahustíme drobečky piškotů a rozdělíme ji na dno vyložených formiček.
Zbylé těsto znovu rozválíme na plát, nakrájíme ho na proužky a naskládáme je na koláčky do tvaru mřížky. Okraje a mřížky koláčků potřeme rozehřátým máslem, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dozlatova. Po částečném zchladnutí ozdobíme upečené koláčky zbylým rybízem a podáváme je ještě vlažné.
Poznámka k receptu
Hotové koláčky můžete ještě vylepšit nadýchanou čepicí ušlehané a pocukrované šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Načítám komentáře...