Mřížkový jablečný koláč s tvarohem
Seznam surovin
- tvaroh měkký 250 gramů
- olej 125 mililitrů
- mléko 125 mililitrů
- cukr 100 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr skořicový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- jablka 1,5 kilogramu (kyselejší)
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- mouka (na vál)
Na polevu:
- vejce 2 kusy
- mléko 250 mililitrů
- cukr 50 gramů
- citronová kůra 1 lžička
Postup přípravy
Tvaroh rozmíchejte s olejem, mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem dohladka. Mouku prosejte se solí a práškem do pečiva a přidejte ji k tvarohové hmotě. Vypracujte hladké těsto. Dvě třetiny těsta
rozetřete na vymazaný a vysypaný plech.
Jablka oloupejte a nastrouhejte na tenké plátky. Rozložte je na těsto a posypte skořicovým cukrem. Mléko rozšlehejte se žloutky, cukrem a citronovou kůrou. Z bílků ušlehejte sníh, vmíchejte do mléčné hmoty a rozetřete na jablka.
Zbylou třetinu těsta rozválejte a rozkrájejte na proužky. Vytvořte z nich na povrchu mřížky. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a koláč pečte asi 40 minut dozlatova.
Načítám komentáře...