Mřížkový koláč s meruňkami
Seznam surovin
- meruňky 3 kusy (rozpůlené, čerstvé nebo kompotované)
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- marmeláda 200 gramů (meruňková)
- marmeláda 100 gramů (pomerančová)
- máslo 70 gramů
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 4 lžíce
- meruňkovice 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání pekáčku)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, žloutky a solí do pěny. Přidáme vlažné mléko, postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
Z těsta oddělíme dvě třetiny, rozválíme je mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 1 cm a vložíme ho do menšího pekáčku. Potřeme ho smíchanými marmeládami ochucenými meruňkovicí a utvoříme na něm mřížku z proužků vyválených ze zbylého těsta.
Do mřížek vložíme půlky meruněk, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dozlatova. Hotový koláč pocukrujeme a nakrájíme.
Poznámka k receptu
Je-li meruňková marmeláda přílš řídká a chuťově nevýrazná, rozmixujte ji s několika čerstvými meruňkami a pak svařte se 2 lžícemi cukru do zhoustnutí.
Načítám komentáře...