Mřížkový koláč s rybízovým džemem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 175 gramů
- máslo 150 gramů (studené)
- cukr moučkový 150 gramů
- mandle 100 gramů (mleté, pražené)
- žloutek 3 kusy
- citronová kůra 1 kus (z 1 citronu)
- skořice 1 lžička (mletá)
- hřebíček 1 lžička (mletý)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání)
- žloutek (na potření)
- džem rybízový 300 gramů (z červeného rybízu, na pomazání)
- mandlové lupínky 120 gramů (na posypání)
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem a důkladně našlehanými žloutky. Postupně přidáme mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl a nakonec do těsta rychle zapracujeme nakrájené studené máslo.
Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme hodinu odležet v
chladničce.
Z odleželého těsta oddělíme asi čtvrtinu a vrátíme ji do chladničky. Zbytek těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 5 mm. Přeneseme ho do vymazané kulaté formy o průměru 23 a zlehka ho k formě přimáčkneme, hlavně u okrajů. Přečnívající těsto odkrojíme, dno na mnoha
místech propícháme vidličkou, aby se na něm netvořily bubliny, a potřeme ho vrstvou džemu.
Zbylé těsto také rozválíme na plát, nakrájíme ho rádýlkem na proužky a utvoříme z nich na koláči mřížku. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a obvod koláče posypeme mandlovými lupínky. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 - 30 minut.
Načítám komentáře...