Mřížkový koláč se sušenými meruňkami
Seznam surovin
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 280 gramů
- máslo 210 gramů
- cukr moučkový 140 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- vejce 1 kus
- citronová kůra 1 lžička (najemno nastrouhaná)
- skořice 1 špetka
Na náplň:
- meruňky 350 gramů (sušené)
- šťáva pomerančová 2,2 decilitru
- cukr 80 gramů (pískový)
- ořechy vlašské 50 gramů (nahrubo nasekané)
Postup přípravy
Mouku s cukry prosejeme do mísy se skořicí a přidáme kůru a nakrájené máslo. Směs promneme prsty na hrudky, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v lednici nejméně 30 minut odležet.
Meruňky propláchneme vroucí vodou, osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kousky a promícháme s cukrem. Za stálého míchání je vaříme v kastrolu s pomerančovou šťávou na mírném plameni tak dlouho, až se téměř všechna šťáva vsákne, a poté necháme zcela vychladnout.
Kulatou koláčovou formu (průměr 22 cm) vymažeme tukem. Dvě třetiny těsta rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát silný 5 mm a větší než dno formy a vyložíme jím dno a stěny formy. Náplň rozdělíme na těsto, posypeme ořechy a překryjeme proužky zbylého těsta do tvaru mřížky. Okraje začistíme a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 10 minut, poté teplotu snížíme na 180°C a dopečeme 17 minut.
Načítám komentáře...