Obrácený koláč se švestkami
Seznam surovin
- švestky 800 gramů (tvrdší, vypeckované a rozpůlené)
- křehké těsto 500 gramů (hotové)
- marcipán 100 gramů
- mandle 40 gramů (mleté)
- cukr hnědý 25 gramů (krupice)
- máslo 25 gramů
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Do kulaté dortové formy o průměru 28 cm vložíme máslo a necháme ho na plotýnce rozpustit. Přidáme cukr a 1 lžíci vody a ještě několik minut za stálého míchání povaříme, dokud směs nezíská lehce nahnědlý nádech. Pak formu odstavíme z ohně.
Marcipán nasekáme na tolik kousků, kolik máme půlek švestek a každý vložíme do každé půlky do důlku po pecce. Na každou švestku nasypeme trochu mletých mandlí a švestky rozložíme na dno připravené formy (náplní dolů).
Křehké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o průměru asi o 3 cm větším, než je průměr dortové formy. Těsto vložíme do připravené formy a jemně přitiskneme na švestky a spodní část formy.
oláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30 - 35 minut, dokud se těsto nezvedne a není křupavé a dozlatova upečené.
Koláč necháme 10 minut vychladnout ve formě, pak ho přiklopíme velkým mělkým talířem tak, aby okraje talíře přesahovaly formu, a koláč opatrně vyklopíme na talíř, takže nyní jsou švestky nahoře a těsto dole.
Načítám komentáře...