Obrácený pomerančový koláč
Seznam surovin
Na koláč:
- pomeranče 3 kusy
- máslo 175 gramů (změklé)
- cukr třtinový 140 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- ořechy 80 gramů (směs mletých vlašských a lískových)
- vejce 3 kusy
- mléko 3 lžíce (plnotučné)
- jedlá soda 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
Sirup:
- cukr krystal 150 gramů
- máslo 50 gramů
- šťáva pomerančová (z 1 pomeranče)
- kardamom 3 kuličky
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Připravte sirup: v pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr, pomerančovou šťávu a rozdrcené tobolky kardamomu. Pomeranče nakrájejte na plátky, část plátků zbavte kůry, některá kolečka ale nechte s kůrou. Pomeranče vyskládejte na dno připravené formy a zalijte sirupem.
2. Máslo ve velké míse vyšlehejte s cukrem, po jednom zašlehejte vejce. V menší misce smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a mleté ořechy. Sypké suroviny nasypte do velké mísy a důkladně prošlehejte. Těsto rozřeďte mlékem, nalijte na pomeranče se sirupem, povrch uhlaďte a koláč dejte do trouby. Pečte 30 minut, pak vyndejte formu z trouby, nechte 5 minut odstát a na formu položte otočený talíř. Rychlým pohybem překlopte koláč na talíř a nechte zcela vychladnout.
Poznámka k receptu
- Koláče s citrusy často nejsou ideální, protože ovoce pečení až příliš vysušuje. Vyzkoušejte jednoduchý trik a koláč obraťte - citrusy se budou péct v sirupu a vláčný zůstane i korpus. Kromě pomerančů zkuste i mandarinky, kumquaty nebo krvavé pomeranče.
- Ingredience na dortovou formu o průměru 20 cm.
Načítám komentáře...