Ořechové koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mléko 1,3 decilitru (vlažné)
- máslo 120 gramů
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- droždí 35 gramů
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- nádivka 200 gramů (ořechová (domácí nebo kupovaná))
Na drobenku:
- máslo 80 gramů (měkké)
- cukr krystal 80 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
Postup přípravy
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce s cukrem a kvásek necháme na teplém místě vzejít. Mouku, vanilkový cukr a špetku soli nasypeme do mísy, přidáme vejce a nastrouhané máslo, přilijeme vzešlý kvásek a vypracujeme tužší těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Přísady na drobenku promneme prsty. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 0,5 cm a obrácenou skleničkou z něj vykrájíme asi 20 koleček. Na každé kolečko dáme lžičkou ořechovou nádivku a na nádivku trochu sladké drobenky.
Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, koláčky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Upečené koláčky necháme prochladnout a pak je pocukrujeme.
Načítám komentáře...