Ořechové koláčky II
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- máslo 80 gramů
- cukr 75 gramů
- žloutek 3 kusy
- mléko 1,1 decilitru (vlažné)
- droždí 20 gramů
- tuk (na vymazání plechu)
- vejce (na potření)
- ořechy (na ozdobení)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- ořechy 100 gramů (strouhané)
- cukr krupice 50 gramů
- vejce 1 kus
- kakao 1 lžíce
- rum 1 lžička
Postup přípravy
Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, zahustíme trochou mouky, posypeme na povrchu moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme cukr, máslo a žloutky a přilijeme vzešlý kvásek. Za postupného přilévání uhněteme pevné těsto, které necháme vykynout. Pak ho znovu propracujeme, necháme vykynout, opět propracujeme a necháme vykynout.
Strouhané ořechy promícháme s krupicovým cukrem, vejcem, kakaem a rumem. Hotové těsto rozdělíme asi na 20 kousků, z kterých utvoříme kuličky, rozložíme je na vymazaný plech a necháme vykynout. Pak do každého koláčku vytlačíme důlek (například malou skleničkou obalenou v ubrousku či utěrce a namočenou v mouce), koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme připravenou ořechovou náplní, každý ozdobíme oříškem a necháme ještě lehce vykynout.
Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 200 – 220 °C a pečeme asi 15 minut dozlatova. Po upečení je necháme vychladnout a pak poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Místo strouhaných ořechů můžete do náplně použít mleté mandle a připravit mandlové koláčky.
Načítám komentáře...