Ořechový koláč
Seznam surovin
- sůl
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- tuk (na vymazání)
- máslo 120 gramů
- cukr 70 gramů
- žloutek 1 kus
- kypřící prášek do perníku 1/3 balíčku
Na náplň:
- ořechy vlašské 150 gramů
- čokoláda na vaření 150 gramů
- mléko 1,5 decilitru
- vejce 3 kusy
- cukr 1 lžíce
Postup přípravy
Na válu smícháme mouku a kypřicí prášek a přidáme nakrájené změklé máslo, špetku soli a cukr. Nožem směs prokrajujeme, dokud nezačne tvořit drobné hrudky. Směs nožem nahrneme na hromádku, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vyklepneme žloutek, a nožem jej prokrajováním ze strany na stranu vpracujeme do hmoty. Když se hmota začne spojovat, propracujeme ji rukama na vláčné tuhé těsto a necháme v chladu hodinu odpočinout.
Těsto rozválíme na pečicím papíru na plát silný asi 2,5 mm a přendáme jej do vymazané formy. Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj pečicí papír, který zasypeme suchými luštěninami. Korpus vložíme do trouby rozpálené na 210 °C. Jakmile těsto začne zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 10 minut. Korpus vyndáme, a když trochu zchladne, opatrně vysypeme fazole, vyndáme pečicí papír a korpus vrátíme do trouby. Troubu přepneme pouze na spodní pečení a pečeme, dokud dno nemá stejnou barvu jako okraje. Upečený korpus necháme zchladnout.
Ořechy nakrájíme nahrubo a pražíme je nasucho na pánvi při střední teplotě tak dlouho, dokud nezačnou vonět. V míse vyšleháme vejce s cukrem a vmícháme do nich postupně rozpuštěnou čokoládu s vlažným mlékem. Nakonec do směsi vmícháme ořechy a naplníme jí korpus. Naplněný korpus dáme do trouby a pečeme při 140 °C ještě asi 30 minut.
Načítám komentáře...