Ořechový koláč I
Seznam surovin
- těsto 1 dávka (základní)
- ořechy pekanové 125 gramů
- ořechy vlašské 125 gramů
- cukr třtinový 200 gramů
- sirup javorový 170 mililitrů
- med 160 mililitrů
- vejce 3 kusy (velká)
- máslo 50 gramů (změklé)
- skořice 1/2 lžičky (mletá nebo zázvor)
Postup přípravy
1. Připravte těsto podle základního receptu, zdobte okraje a dejte chladit do lednice. v misce smíchejte cukr, javorový sirup, med, vejce a změklé máslo. Formu vyndejte z lednice a nasypte do ní pekany a vlašské ořechy. Promíchejte všechny suroviny v misce a nalijte směs do formy na ořechy. Zbylé těsto vyválejte, vykrájejte libovolné tvary a ozdobte jimi povrch koláče.
2. Plech vyložte pečicím papírem, položte na něj formu (to pro případ, že by náplň vytekla) a vložte do trouby předehřáté na 175°c. Pečte 55 minut nebo dokud nebude náplň pevná. Koláč vyndejte z trouby na mřížku a nechte dobře zchladnout. Náplň musí ztuhnout, krájejte tedy, až koláč zcela vychladne.
Recept na základní těsto najdete zde
Poznámka k receptu
Hutná náplň s nezaměnitelnou strukturou nás nikdy nepřestane lákat. Zvolili jsme mix vlašských a pekanových ořechů, obstojí ale i ořechy lískové nebo exotičtější makadamové.
Forma 24 cm
Načítám komentáře...