Ořechový koláč s jahodami
Seznam surovin
- jahody 400 gramů
- vejce 4 kusy
- ořechy vlašské 80 gramů (nasekané)
- máslo 70 gramů
- piškotové drobečky 60 gramů
- cukr moučkový 40 gramů
- cukr krupice 40 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
- smetana na šlehání (na ozdobení)
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky s moučkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Zlehka do ní vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků, krupicového a vanilinového cukru, přidáme piškotové drobečky, nasekané vlašské ořechy, skořici a sůl a promícháme.
Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy na koláč a povrch poklademe celými jahodami. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut (zda je koláč již upečený vyzkoušíme vpíchnutím špejle do středu těsta – po vytažení musí zůstat suchá a bez drobečků).
Po vychladnutí koláč nakrájíme a podáváme ozdobený kopečkem šlehačky.
Načítám komentáře...