Ovocný koláč s drobenkou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- cukr krupice 250 gramů
- máslo 125 gramů
- vejce 4 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- mléko (vlažné)
- ovoce (podle chuti - čerstvé, kompotované nebo mražené, různé druhy)
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 130 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- máslo 3 lžíce
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem do pěny. Postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilinovým cukrem a vše zředíme vlažným mlékem, aby vzniklo hustší těsto, do kterého na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (nebo na hlubší plech) a poklademe ho ovocem, které ještě poprášíme cukrem (podle kyselosti). Přísady na drobenku promícháme, dobře promneme prsty a drobenku nasypeme rovnoměrně na ovoce.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35 – 40 minut dozlatova. Hotový koláč pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Pokud použijete kompotované ovoce, nechte ho nejdříve dobře odkapat.
Aby ovoce nepropadlo těstem na dno koláče, obalte ho nejdříve lehce v mouce.
Do drobenky můžete přidat hrst sekaných ořechů nebo strouhaného kokosu. Koláč bude chutnější a křupavější.
Načítám komentáře...