Ovocný koláč s vanilkovou polevou
Seznam surovin
- ovoce drobné 350 gramů (jahody, borůvky, maliny...)
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- vejce 4 kusy
- máslo 50 gramů
- tuk (na vymazání formy nebo plechu)
- smetana na šlehání (na ozdobení)
- ovoce drobné (na ozdobení)
Postup přípravy
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme nejdříve cukr, pak žloutky, mouku a na závěr vmícháme rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do vymazané koláčové formy (nebo na plech), uhladíme a rovnoměrně poklademe ovocem.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím připravíme polevu. Pudinkový prášek rozmícháme v části mléka. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu. Přilijeme rozmíchaný prášek a za stálého míchání krátce povaříme do mírného zhoustnutí.
Upečený, ještě teplý koláč přelijeme připravenou vanilkovou polevou, necháme ji ztuhnout a vychladnout. Teprve pak koláč nakrájíme a jednotlivé řezy ozdobíme šlehačkou a ovocem.
Poznámka k receptu
Polevu můžete připravit i z pudinku s jinou příchutí. Zkuste třeba mandlový nebo s příchutí ovoce, které použijete do koláče.
Načítám komentáře...