Pekanový koláč se žloutkovým krémem
Seznam surovin
- listové těsto 1 balení (rozválené)
- ořechy pekanové 300 gramů
- cukr třtinový 1 lžíce (na posypání koláče)
Žloutkový krém:
- žloutek 2 kusy
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mléko 1/2 litru
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- cukr 3 lžíce
- sůl 1 špetka
- máslo 3 lžičky
Postup přípravy
1. Žloutky ušlehejte do pěny a přidejte vanilku. Z odměřeného množství mléka nalejte asi dvě třetiny do hrnce, ve zbylém rozmíchejte škrob, cukr a sůl. Až mléko v hrnci začne vřít, přidejte pár lžic horkého mléka ke žloutkům a prošlehejte je do pěny. Do zbylého vroucího mléka vlijte mléko se škrobem a cukrem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Pak přilijte žloutkovou směs a ještě chvilku povařte. Nakonec vmíchejte máslo.
2. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a vložte do ní listové těsto. Korpus plňte teplým (ne horkým) krémem a hustě ho poklaďte pekanovými ořechy. Posypte lžící třtinového cukru a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 až 30 minut, až kraje těsta zezlátnou a náplň zpevní.
Načítám komentáře...