Perníkové koláčky Osgood
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- sůl 1 špetka
- máslo 1/4 hrnku
- voda 2 lžíce (ledová)
Na náplň:
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku se solí, přidáme nakrájené máslo a nožem vše rychle zpracujeme na drobenku. Po částech přidáme ledovou vodu, až se vše spojí v hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme nejméně hodinu odležet v chladničce.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vyložíme jím kulatou formu. Těsto propícháme vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a když začne lehce zrůžovět, snížíme teplotu na 160 °C a těsto dopečeme dozlatova.
Mezitím připravíme náplň. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a koření. V další míse ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do moučné směsi postupně vmícháme smetanu, máslo, kakao, ušlehané žloutky, nasekané ořechy, rozinky a sníh a náplň lehce, ale důkladně promícháme.
Náplň nalijeme na předpečené těsto ve formě, koláč vrátíme zpět do trouby, zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme, dokud náplň neztuhne, ale je stále vláčná (při lehkém zatlačení prstem do středu koláče musí náplň pružit).
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Místo malých koláčků si můžete upéct jeden velký koláč.
Načítám komentáře...