Píchaný koláč babičky Šafránkové
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 3 hrnky
- cukr 2 hrnky (pískový)
- mléko 1,5 hrnku
- olej 1 hrnek
- vejce 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr vanilkový 1 balíček
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- kokos 2 hrsti (mletý)
Rumová poleva:
- cukr moučkový 200 gramů
- máslo 150 gramů
- rum hnědý - tuzemský 5 lžic (40%)
- kakao 3 lžíce (prosáté)
Čokoládová poleva:
- čokoláda na vaření 120 gramů
- tuk ztužený (100%) 20 gramů (Omega / Visa)
Postup přípravy
Vejce utřeme s cukry, vešleháme olej a do pěny vmícháme mléko a prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu, vrch urovnáme stěrkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut.
Rumovou polevu připravíme tak, že v misce smícháme moučkový cukr s kakaem. Na mírném plameni rozpustíme máslo a přidáme je do misky. Máslo s cukrem a kakaem utřeme dohladka a po kapkách vmícháme rum. Ještě horký koláč pravidelně propícháme obráceným koncem vařečky a přelijeme rumovou polevou. Roztíráme ji hlavně do propíchaných otvorů, necháme vychladnout a potom v chladu ztuhnout.
Čokoládu nalámeme do nádoby, přidáme tuk Omega a ve vodní lázni za stálého míchání vše rozpustíme. Vychladlý koláč přelijeme polevou, posypeme kokosem nebo moučkovým cukrem a necháme ztuhnout v lednici.
Poznámka k receptu
Vrch píchaného koláče před pečením posypejte ještě nastrouhanými jablky a kousky nakrájených švestek.
Načítám komentáře...