Piškot bez vajec
Seznam surovin
- mouka celozrnná 225 gramů (pšeničná)
- cukr krystal 175 gramů
- voda 2,5 decilitru
- olej slunečnicový 6 lžic
- marmeláda 4 lžíce (jahodová nebo malinová )
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo (na vymazání plechu)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme celozrnnou mouku s práškem do pečiva a otruby, které zůstanou v sítu, přidáme k mouce. Přimícháme krystalový cukr, olej, vodu a vanilkový extrakt a vařečkou vše dobře promícháme.
Dvě nízké kulaté formy o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení. Rozdělíme do nich těsto, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 - 30 minut, až bude povrch těsta pružný. Upečené piškoty necháme chvíli vychladnout ve formě, pak je vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Před podáváním z obou piškotů odstraníme papír na pečení. Jeden potřeme na vrchu marmeládou, přiklopíme ho druhým piškotem a poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Když se piškoty na vrchu při pečení trochu vypouknou, před slepením marmeládou spodní díl seřízněte do roviny. Odříznutý kousek rozdrobte, usušte v mírně vyhřáté troubě a použijte třeba místo strouhanky na posypání těsta při pečení štrúdlu.
Načítám komentáře...