Plněné švestkové koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 370 gramů
- máslo 125 gramů
- cukr 50 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 2/3 decilitru (vlažné)
- droždí 30 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
Na náplň:
- švestky 1 kilogram
- tvaroh měkký 200 gramů (tučný)
- cukr 100 gramů
- vejce 1 kus
Postup přípravy
Měkký tvaroh vložíme do misky, přidáme cukr a vejce a vše důkladně rozmícháme na hladký krém. Pokud se nám zdá náplň příliš řídká, můžeme do ní ještě přidat trošku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí.
Droždí rozdrobíme do mléka s cukrem a rozmícháme. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a rozehřáté zchladlé máslo, přilijeme rozmíchané droždí a vše dobře propracujeme vařečkou, až vznikne hladké těsto. Ihned ho přeložíme na vál posypaný moukou a rozválíme ho na plát. Pomocí kulaté formičky z něj vypíchneme kolečka (koláčky) a rozložíme je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech, který jsme předem vymazali tukem.
Na každý koláček dáme lžičku připravené tvarohové náplně a vmáčkneme do ní půlku švestky řeznou stranou nahoru (jsou-li švestky kyselejší, můžeme je ještě posypat skořicovým či vanilkovým cukrem. Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme.
Poznámka k receptu
Vyberte pevnější švestky, které při pečení nepustí tolik vody a nerozmáčí těsto pod nimi.
Do náplně můžete přidat trochu strouhané citronové kůry. Koláčky budou voňavější.
Načítám komentáře...