Podhorácké mládě
Seznam surovin
- mléko 250 mililitrů
- droždí 21 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- máslo 125 gramů (přepuštěné+na potření plechu)
- žloutek 2 kusy (+1xprošlehané vejce na potření)
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (+vanilka)
- ořechy (nahrubo nasekané na posypání)
Postup přípravy
1. V ohřátém mléce s trochou cukru nechte vzejít droždí. Kvásek smíchejte se zbylým cukrem, máslem a žloutky. Přidejte obě mouky, sůl, citronovou kůru a vanilku a vypracujte řidší těsto, které ale půjde
rozválet. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Větší část těsta rozválejte, přemístěte na tukem vymazaný (nebo pečicím papírem pokrytý) plech. Zbylé těsto vyválejte a vykrájejte z něj různé ozdoby, například srdíčka či ptáčky, kterými ozdobte plát těsta.
3. Koláč potřete vajíčkem, posypte ořechy, a upečte dozlatova.
Poznámka k receptu
Koláč z vláčného kynutého těsta se prý podával při narození dítěte a zdobil se motivy mláďátek. Někde se také vrství s makovou náplní a zdobí figurkou dítěte v zavinovačce, vytvořenou z těsta.
Načítám komentáře...