Podmáslový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 2,5 hrnku
- cukr 2 hrnky (přírodní)
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 150 gramů (+na vymazání)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky (nastrouhaný)
- podmáslí 1 hrnek (nebo kyselé mléko)
- vejce 2 kusy (prošlehaná)
- ořechy 1/2 hrnku (nasekané)
Postup přípravy
1. Do směsi mouky a cukru se špetkou soli rozdrobte tuk a prsty jej promněte se sypkým základem, až vznikne drobenka. Asi půl hrnku drobenky odeberte a nechte stranou. Ke zbylé směsi přidejte kypřicí prášek, sodu a koření. Směs pak promíchejte s podmáslím na hustší, ale tekuté těsto.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vlijte do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy, posypte zbylou drobenkou a pečte asi 20 až 25 minut. Koláč podávejte teplý, nejlépe ke kávě.
Poznámka k receptu
Tento velejednoduchý, rychle hotový koláč je v Moldavsku velmi oblíbený.
Načítám komentáře...