Pomerančový koláč z černého piva
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 250 gramů
- mouka kukuřičná 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- pivo tmavé 2 decilitry
- smetana zakysaná 1/2 decilitru
- máslo 1 lžíce (změklé)
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- pomerančová kůra (strouhaná, z 1/2 pomeranče)
- džem pomerančový 3 lžíce (na potření)
- šťáva pomerančová (z jednoho pomeranče, na potření)
Postup přípravy
Ve šlehači šleháme vejce a cukr krystal do husté pevné pěny. Ke konci zašleháme kousek měkkého másla. Snížíme obrátky, přidáme černé pivo, kysanou smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Přidáme strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
Kulatou dortovou formu střední velikosti vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut. Vpichem špejle zjistíme stav pečení. Hotový koláč vyndáme a na mřížce necháme 20 minut chladnout.
Odstraníme boky formy. Svaříme pomerančový džem s pomerančovou šťávou na hustý sirup. Tímto sirupem potřeme povrch koláče a koláč necháme zcela vychladnout.
Načítám komentáře...