Pouťové koláče
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- Hera 125 gramů (rozpuštěná, vychladlá)
- mléko 2,2 decilitru (vlažné)
- cukr krupice 100 gramů
- vejce 1 kus
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- žloutek 1 kus
- sádlo 1 lžíce
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
- sůl
- vejce 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
Na náplň:
- tvaroh měkký 250 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- vejce 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1,5 lžíce
- ovoce 120 gramů (vypeckované)
Na drobenku:
- mouka pšeničná hrubá 120 gramů
- máslo 80 gramů
- cukr krupice 70 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme lžičku cukru a trochu mouky, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a promícháme. Zakryjeme ubrouskem a v teple necháme vzejít kvásek.
Zbylou mouku se solí prosejeme do mísy. Přidáme zbylý cukr, vanilinový cukr, muškátový oříšek a promícháme. Ve středu moučné směsi uděláme důlek, nalijeme do něj rozšlehané vejce a žloutek, přidáme kvásek, tuk, změklé sádlo a pomocí zbylého vlažného mléka vypracujeme tužší těsto. Utvoříme z něj bochánek, poprášíme ho moukou a v míse zakryté utěrkou ho necháme 30 minut kynout. Pak těsto propracujeme rukama, vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme v teple kynout ještě 90 minut.
Hrubou mouku promícháme s oběma cukry a kousky másla a promneme na drobenku. Na nádivku vyšleháme tvaroh s cukrem, pudinkovým práškem a vejcem a na závěr vmícháme citronovou kůru. Ovoce nakrájíme na kousky.
Z těsta odebíráme kousky, které v ruce zakulatíme. Kuličky klademe na plech s papírem na pečení dále od sebe. Do každé kuličky vytlačíme důlek, který naplníme tvarohovou hmotou a ovocem. Okraje potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme drobenkou. Necháme je ještě asi 10 minut v teple kynout, pak je vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut.
Načítám komentáře...